Roslagshonung

Honungen kommer från bin som samlar nektar och pollen i Roslagens varierande natur. Smaken och konsistensen på honungen beror på säsong och vilka växter som blommar i närheten av bikuporna. Försommarhonungen är oftast ljus i färgen och mild i smaken medan honungen på sensommaren och hösten blir mer smakrik och mörkare i färgen. Har bina flugit på rapsfält kan honungen bli nästan vit och lite fastare i konsistensen jämfört med honung där bina samlat nektar från flera olika blommor. Eftersom honungens smak varierar beroende på vilka växter som blommar påverkar vädret under sommaren honungens smak. Till ett kilo honung krävs det ca tre kilo nektar.

Bi vid ingången till bikupan

All honung är flytande när den slungas men svensk honung kristalliseras alltid och blir fast efter en tid. Hur lång tid det tar innan honungen kristalliserats beror på vilka växter bina samlat nektar ifrån. Rapshonung kristalliseras ofta redan efter en vecka medan det för honung från andra växter kan dröja upp till ett halvår efter slungningen. Den nyslungade honungen har en fantastisk smak och är underbar att ringla över yoghurt eller bär! Under sommaren har vi ofta ett litet lager av nyslungad honung.

Honungen kan du köpa i vår gårdsbod.

När honung får självkristalliseras blir den ofta grovkornig och inte så slät. Genom att röra honungen direkt efter slungning kan man kontrollera kristalliseringen och man får en slät och jämn honung som smälter på tungan. Vi rör därför honungen direkt efter slungningen och tappar den på burk snabbt för att behålla sommarens goda smaker.